Telewizor LCD lub LED Który wybrać ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukaszz
    Ambiente
    • 2009
    • 167

Zamieszczone przez Lis-W
    Zamieszczone przez kowal 2002
    Taka uwaga dla tych co lubią się sugerować marką: Phillips i LG to dokładnie to samo...

Z wymienionych trzech postawiłbym obok siebie w sklepie Samsunga i LG ustawił w optymalny dla siebie sposób i wybrał ten który "na oko" wyświetla lepiej.
    Dokładnie tak zrobiłem. Przed chwilą wróciłem ze sklepu awans. Lg i Samsung porównanie obrazu włączony mecz w HD. Samsung ma dla mnie żywsze kolory LG jakby trochę wyblakły kolor. Także chyba wybiorę Samsunga UE 37D5000 ? Tylko muszę go gdzieś znaleźć w dobrej cenie !
    jak nie spieszy Ci się z zakupem to przeglądaj oferty na :

Komentarz

• andrzej1962
      L&K
      • 2010
      • 1306
      • Octavia III combi (5E5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ja porównywałbym jeszcze pod kątem ilości wejść HDMI oraz czy jest DVB-T z MPEG-4 i DVB-C, Jeżeli wymienione modele mają to sorka - nie znalazłem czasu na zagłębianie tematu.

Komentarz

Witam. Dziękuje wam za wszystkie odpowiedzi.
        Gdy tak poczytałem te wszystkie wasze posty to z każdego coś wyniosłem i szukam dalej tv odpowiedniego dla mnie. Obecnie oglądam tv 21 cali 15 letni Philips który właśnie mi się zaczyna psuć. Dlatego dla mnie skok z 21 cali na 37 lub 42 będzie na pewno duży. Zastanawiam się też szukając tv czy te wszystkie funkcje będą na co dzień wykorzystywane np. do oglądania tv Polskiej z anteny naziemnej i tv satelitarnej ?
        Dzisiaj dotarła do mnie gazetka media markt i cóż tam znajduje tv LG 42 LW 4500 cena 2599 zł i cóż on posiada LCD LED 3 D Full HD kontrast 7000000:1 400 Hz !
        A więc może trochę dołożyć i kupić coś takiego ? Co wy na to ?

Komentarz

• rafall79
          Drive
          • 2010
          • 89

ja osobiscie polecam LG, ten model 37LV375S posiada wiele funkcji innowacyjnych takich jak m.in. wbudowany tuner satelitarny, USB dzieki ktorym mozna sluchac mp3, przegladac zdjecia czy tez ogladac filmy w full hd, funkcja oszczedzania energii. Poza tym sam design LG jest piekny. W salonie ten telewizor wyglada slicznie i robi wrazenie. LG robi naprawde piekne telewizory co mozna bylo zaobserwowac na ostatniej wystawie IFA 2011 w Berlinie.
          Jesli chodzi o Philips to szczerze nie podoba mi sie wyglad i obsluga tego TV. Samsung w zasadzie ma to samo co LG, matryce wcale nie sa lepsze, zarowno LG i Samsung jak i wiele innych marek posiadaja matryce od tych samych producentow. Obsluga telewizorow LG jest prosta i maja przejrzyste menu osd. Kupuj LG, napewno bedziesz zadowolony, jesli chcesz wiecej informacji to zapraszam na priva.
          Rafał

Komentarz

• qbec
            Rider
            • 2010
            • 398

a ja mam ledowego szajsunga 46

tyle ża salon spory i ściana duża
            z ruzkładu pomieszczenia to by się i 70 opatrzyła, ale ten jest optymalny

odległość 2-2,5m, 'N', PS3
            Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• czernobyl
              L&K
              • 2008
              • 1276
              • Octavia III (5E3)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

pomimo ogólnie dobrych opinii o samsungu, ja mam obecnie trochę inne zdanie:
              mam samsunga 37c630, rodzice lg ld37d420 - obecnie kupowałbym dla siebie lg z powodu wygody uzytkowania. lg włącza się szybciej - po sekundzie widzisz zegar i po ok. 5 masz obraz, samsung - 10s czekania bez śladu życia. przełączanie urządzeń - samsung lansuje jakiśtam swój system "współpracy" urządzeń (czytaj: kup wszystko jednej firmy, inaczej pocałuj się gdzieś), w lg wystarczy zrobić "power on" na dvd i się przełącza z automatu - dodatkowo przełączanie urządzeń na samsungu trwa jakieś 5s - najpierw ZAWSZE komunikat o braku sygnału, potem 3s czarnego ekranu
              z "technologii" to pomimo że porównuję całkiem drogi model samsunga (100Hz, blablabla itp) vs najtańszy możliwy lg to lg wyświetla jak dla mnie obraz dokładnie tak samo, nie smuży, czerń jest nawet chyba bardziej równomierna niż w samie. elektronika lg jest całkowicie bezgłośna podczas pracy, natomiast w samie buczy inwerter (już raz wymieniony na gwarancji, było lepiej jakiś czas, teraz znów hałasuje coraz bardziej) oraz popiskuje elektronika zależnie od jasności wyświetlanej sceny - co mnie akurat irytuje podczas nocnego oglądania.

nie,żebym był jakimś haterem samsunga, mam w domu kilka innych urządzeń elektronicznych tej firmy i są w zasadzie bez zarzutu, ale w przypadku tv uważałbym, albo przynajmniej kupował tak, aby można było przetestować tv w domu przez jeden przynajmniej wieczór (w hałasie sklepowym buczenie inwertera nie do uchwycenia, równomierność podświetlenia matrycy vs światło w sklepie też nie bardzo)

odbiór słabego sygnału TYLKO przez plazmę to mit. zarówno mój samsung jak i wspominany lg rewelacyjnie skalują obraz sd oraz obraz analogowy

co do led vs lcd: różnica byłaby jakakolwiek, gdyby to było strefowe podświetlanie diodami, a nie dwa paski góra/dół

no, i na koniec: jeśli masz jasny pokój do wstawienia TV, to raczej uważaj, aby matryca była matowa - coraz częściej i w tv zdarzają się połyskujące matryce. dlatego przy swoich zakupach po pierwszych oględzinach zdyskwalifikowałem plazmy

i też polecam hdtv.com.pl

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

czernobyl, mam samsunga LED 46" od roku i włącza się i reaguje szybciej niż pisze. Bez problemu obsługuje dysk zewnętrzny 1TB (ze swoim zasilaniem)
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• czernobyl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1276
                  • Octavia III (5E3)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
                  zernobyl, mam samsunga LED 46" od roku i włącza się i reaguje szybciej niż pisze. Bez problemu obsługuje dysk zewnętrzny 1TB (ze swoim zasilaniem)
                  czyli pechowo trafiłem. też się czasem zdarza; z kupnem następnego TV będę po prostu mądrzejszy i ostrożniejszy
                  co do dysków to też bezproblemowo - włącznie z podpinaniem ich przez huby noname, ta akurat funkcja czy dlna itp jest dla mnie drugorzędna, bo i tak mam oddzielny odtwarzacz sieciowy do tego

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez czernobyl
                    natomiast w samie buczy inwerter (już raz wymieniony na gwarancji, było lepiej jakiś czas, teraz znów hałasuje coraz bardziej) oraz popiskuje elektronika zależnie od jasności wyświetlanej sceny - co mnie akurat irytuje podczas nocnego oglądania.
                    A i hałasu nie wydaje żadnego z siebie mój TV.

Komentarz

No i właśnie to jak się trafi tv miedzy lg a samsungiem dużej różnicy nie ma jedni chwalą lg drudzy samsunga. Zastanawiam sie nadal nad tym 3 d ? Tylko czy warto płacić 500 zł drożej dla samego 3 d którego i tak na codzień nie będę używał ???

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

Lis-W, jak masz czas to sie wstrzymaj z przełomem roku wchodzić będą nowe modele i będą wyprzedaże a co do 3d to na początku 2012 maja sie pojawić bez okularowe matryce 3d

Komentarz

• czernobyl
                          L&K
                          • 2008
                          • 1276
                          • Octavia III (5E3)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
                          A i hałasu nie wydaje żadnego z siebie mój TV.
                          bo w ledach nie ma inwertera :P

Zamieszczone przez djczas
                          wstrzymaj z przełomem roku wchodzić będą nowe modele i będą wyprzedaże
                          tak to sie można w niezłą pętlę wkręcić - za chwile coś nowego będzie to i to stanieje. mój TV kupiony w grudniu (niby rzekoma górka-święta itp) staniał dopiero w okolicach maja, więc nie ma się co napinać. można by wręcz odwrotnie - kupuj natychmiast bo ojro i dolar drożeją

Komentarz

Długo czekać nie mogę bo mój stary tv prawie całkiem padł. A coś oglądać trzeba.
                            Wybiorę albo 3 D LG 42 cale w promocji która ma byc od jutra w media merkt lub Led 37 lub 40 cali LG lub samsung tylko żeby był tak do 2100 zł. Najwyżej wstrzymam się do początku października może w nowej gazetce neonetu coś będzie.

Komentarz

• Eidos71
                              RS
                              • 2011
                              • 2050
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kupując TV 3D, musisz przyszykować parę stówek na okulary do 3D (chyba, że weźmiesz z matrycą bezokularową). Programów i filmów 3D jest "jak na lekarstwo", konwersja 2D w 3D jest w obecnych TV beznadziejna, a dłuższe oglądanie TV w okularach do 3D męczy wzrok i powoduje często bóle głowy (z uwagi na migawkowe działanie tych okularów). Więc lepiej daruj sobie TV 3D, bo zanim będzie sens kupować takie TV, kupiony teraz TV 2 razy Ci się rozpadnie :wink:
                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8033
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Lis-W, lepiej przeznacz kasę na wyjścia do kina na filmy 3D niż oglądanie ich w TV37 czy 40". Na "n" jest jeden kanał 3D i zresztą mało ciekawy.

Komentarz

Dzięki za odpowiedź koledzy. Chyba macie rację że szkoda kasy na 3 D. Poszukam lepiej coś w Led Full HD minimum 100 Hz i min 40 cali. Jakby ktoś widział jakąś okazję lub coś w dobrej cenie dajcie znać. Z góry dzięki. Pozdro

A tak przy okazji doAdamB swoją octavię kupiłem w tamtym roku właśnie w Miechowie skąd chyba pochodzisz.

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8033
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A tak przy okazji doAdamB swoją octavię kupiłem w tamtym roku właśnie w Miechowie skąd chyba pochodzisz.
                                    Ja pochodzę z dawnego kieleckiego, a teraz mieszkam w Przysiece jakieś 13km od Miechowa.

Komentarz

Zamieszczone przez AdamB
                                      Ja pochodzę z dawnego kieleckiego, a teraz mieszkam w Przysiece jakieś 13km od Miechowa.
                                      Masz w profilu Miechów i okolice dlatego pomyślałem że z stamtąd jesteś. A ja trochę kilometrów przejechałem po tą octavię do tego Miechowa.

[ Dodano: Pią 23 Wrz, 11 13:05 ]
                                      Jadę obejrzeć ten model tv : LG 42 LW 4500 cena 2599 zł
                                      Zobaczymy jak wygląda w porównaniu z modelem samsunga D 5000 lub D 5500 lu LG 375 S one są jakieś 300-400 zł tańsze ale nie mają 3 D i są mniejsze.

Komentarz

• piotrek_marki
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 39
                                        • Ford

Jak kupowac to min 40cali
                                        samsung i LG maja jakościowo takie same matryce. Ja mam samsunga LE37B651 i jestem z niego bardzo zadowolony, żałuję trochę tylko że nie wziąłem więcej cali np 50.

Komentarz

• adiwaw
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 167

Ja zanim zakupiłem telewizor również siedziałem na różnych forach i wdrażałem się w temat. Wyszło na to, że Toshiba ma najlepszy stosunek jakość/cena. I tak się stało, że kupiłem sobie Toshibe i jestem bardzo zadowolony chociaż służy jako monitor i często filmy ogólnie jednak warto poczekać do końca roku aż będą przeceny

Komentarz

• marektbg
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 861

Zamieszczone przez Lis-W
                                            Chyba macie rację że szkoda kasy na 3 D
                                            Ja kupiłem niedawno 50" 3D LG - czy szkoda kasy? Nie szkoda, efekt jest rewelacyjny - jak się obejrzy Avatara w 3D to wrażenie pozostaje na wiele dni - filmów jest coraz więcej - okulary to koszt 150zł (pierwsze dostałem gratis).
                                            Faktem jest, że jak 3D to telewizor poniżej 46-47 cali to słaby pomysł - na mniejszym telewizorze efekt wychodzenia obrazu jest zdecydowanie słaby.
                                            Zamieszczone przez Eidos71
                                            dłuższe oglądanie TV w okularach do 3D męczy wzrok i powoduje często bóle głowy (z uwagi na migawkowe działanie tych okularów)
                                            To jest efekt Twoich przeżyć czy informację z internetu - bo często oglądamy 3D z żonką i bóle głowy nie stwierdzone - znajomi też z powodu posiadania 3D TV nie cierpią :wink:

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

marektbg - teściowie zakupili jakiś czas temu Samsunga 3D z możliwością konwersji z 2D do 3D i zaopatrzyli się w okulary do 3D. Efekt jest miły przez pierwsze 15-20 minut oglądania. Potem robi się mało komfortowo - zwłaszcza przy oglądaniu filmów z dużą ilością scen dynamicznych. Poza tym sam fakt trzymania na nosie okularów, które naprawdę czuć. A ból głowy, lub ból oczu występuje praktycznie u wszystkich po obejrzeniu pełnometrażowego filmu - czasami zamiast bólu oczu występuje zmęczenie, jak po wpatrywaniu się kilka godzin w monitor. I nie jest to wina okularów, bo są trzy pary - dwie zakupione przy zakupie TV i jedna (innego producenta) dokupiona ok. miesiąca temu - i na każdej jest ten sam efekt.
                                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

Padło na ten model samsunga 37 D 5000. A awansie dali mi chyba bardzo dobrą ofertę za 1800 zł. Co ciekawe dzień wcześniej zadzwoniłem cena była o 100 zł wyższa a w sklepie internetowym awansu o 200 zł wyższa ! Także warto wszystko dokładnie przejrzeć przed zakupem i dwa razy pytać naprawdę warto.

Komentarz

• paweł2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1405

Brat kupil w internecie plzame Panasonica za 1450zl :shock:
                                                  PS;42 cale.
                                                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• pandzik
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2254
                                                    • Seat

paweł2, To taki TV od którego będzie go bolała głowa a i portfel będzie cieńszy przez wydatki na prąd.

3D dla mnie zaś to bełkot marketingowy i nudności z bólem głowy.

Komentarz

Pracuję...